25 Mac 2012

Kelesuan Otot

kelesuan otot,glikolisis,kitaran kreb dan pengankutan elektron..


i.Kelesuan otot.
merujuk kepada kemerosotan kapasiti otot meregang dengan stimulasi yang berulang. Keadaan ini menyebabkan prestasi individu menurun. Perbincangan tentang kelesuan memberi tumpuan kepada:
i.Sistem tenaga (ATP-PC, glikolisis dan pengoksidanan)
ii.Pengumpulan hasil sampingan metabolik
iii.Sistem saraf
iv.Mekanisme kegagalan penguncupan gentian

ii. Glikolisis
Mekanisme proses glikolisis boleh berlaku secara anaerobik dan aerobik. Tindakan kimia sama yang berlaku tetapi hasil sampingan ini yang membezakan proses yang berlaku secara anaerobik dan aerobik. Dalam glikolisis anaerobik, asid piruvik bertukar menjadi asid laktik.
iii. Kitaran kreb
Merupakan siri tindakan kimia yang mengoksidakan sepenuhnya enzim Acetyl CoA. Pada akhir siri tindakan, dua mol ATP akan terbentuk dan karbohidrat akan dipecahkan ke bentuk karbon dan hidrogen. Karbon akan bergabung dengan oksigen untuk membentuk karbon dioksida. Karbon dioksida dinyahkan daripada sistem fisiologi menerusi sistem respiratori.
iv. Pengangkutan elektron
Hidrogen ialah unsur yang dibebaskan menerusi proses glikolisis dan Kitaran kreb. Hidrogen akan bergabung dengan dua koenzim yang dikenali sebagai NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) dan FAD (flavin adenine dinucleotide). Enzim-enzim NAD dan FAD membawa atom hidrogen ke RPE. Pada rantaian ini, berlaku proses pemecahan hidrogen kepada elektron dan proton.Elektron pada RPE berfungsi untuk membolehkan proses fosforilasi adenosin dwifosfat (ADP) bagi membentuk ATP. Jumlah ATP yang boleh dijana daripada tindakan ini adalah 34 mol tetapi mekanisme penjanaan ATP berlaku tanpa had. Pada akhir proses RPE, ion-ion H+ akan bergabung dengan oksigen untuk membentuk air.
Proses ini bertujuan untuk mengelakkan pengasidan sel otot.Keadaan ini adalah sebab utama mengapa kelesuan otot yang dialami ketika melakukan aktiviti daya tahan tidak kronik seperti ketika melakukan aktiviti-aktiviti berasaskan kekuatan dan kuasa.

24 Mac 2012

SUKAN SEPANJANG HAYAT


Topik 1 : Definasi dan falsafah sukan sepanjang hayat dan rekriasi

Aktiviti 1

Bincangkan dan rumuskan apakah yang dikatakan sukan, rekriasi dan kesenggangan berdasarkan pemahaman anda.         Sukan, Rekreasi dan Kesenggangan adalah, aktiviti yang melibatkan tenaga dan fizikal yang bertujuan untuk mengekalkan dan  meningkatkan tahap kesihatan dan kesejahteraan masyarakat. perbezaan tujuan inilah membezakan sifat sesuatu sukan.

Sukan

         Sukan terdiri daripada yang dilakukan untuk pelbagai tujuan untuk pertandingan, keseronoksn , pembangunan, kemahiran, kecemerlangan dan sebagainya.perbezaan tujuan inilah yang membezakan sifat sesuatu sukan itu.contohnya berlari secara bersaing di hadapan ribuan pernonton dikira sebagai sukan tetapi, berlari sendirian di taman adalah merupakan aktiviti rekreasi

         Sukan mengandungi dua aspek iaitu, latihan kemahiran berguna secara rekreasi dan peraturan-peraturan mengejar kecemerlangan. Kecemerlangan bermaksud kemampuan untuk mengatasi tanda ukuran terdahulu, catatan masa, rekod dunia dan sebagainya.

         Terdapat dua kategori sukan iaitu, sukan fizikal dan sukan akal. Sukan fizikal adalah sukan yang mengunakan kekuatan, stamina, kelajuan dan beberapa kemahiran. Manakala sukan akal ialah sukan yang mengunakan kemahiran berpikir dengan mengunakan strategik.

         Perbezaan sukan permainan dan latihan ialah.permainan adalah sukan yang tidak mempunyai tujuan tetapi boleh berubah kepada sukan apabila latihan dilakukan yang bertujuan meningkatkan kemahiran dan kemampuan seseorang untuk mencapai semangat bersaing dan seterusnya membawa kepada kecemerlangan.Tiga jenis sukan :·         Lumba  :Lumba lari

·         Lawan : Bola sepak


·         Pencapaian : Bina badanRekreasi           Rekreasi ialah aktiviti yang dirancangdan dilakukan untuk memenuhi masa lapang bukan untuk pertanding tetapi untuk memperoleh keseronokan, ketenangan minda dan merehatkan badan. Aktiviti rekreasi terbahagi kepada dua bahagian iaitu aktiviti rakreasi luar dan aktiviti rakreasi dalam. Aktiviti rekreasi luar dilakukan di luar daripada rumah, contoh aktiviti rekreasi luar ialah bermain basikal, bermain guli, aktiviti lasak seperti mendaki, memancing dan juga berakit seperti gambar rajah di bawah. Inilah adalah antara aktiviti rekreasi luar yang dilakukan.Aktiviti rekreasi dalam pula seperti bermain piano, melukis, dan bermain catur.

Kesenggangan         Perkataan kesenggangan atau senggang merujuk kepada penggunaan masa terluang. Tujuan kesenggangan adalah masa terluang untuk merancang untuk sesuatu aktiviti yang dilakukan pada masa lapang.


20 Mac 2012

BENTUK TUBUH BADAN


NO.MATRIK       :CT10210234                                                                                   
NAMA                  :HARUNIZAL BIN ABD HALIM                                                                                                                                                                         KURSUS         : TD20103 - Fungsi Muskuloskeletal dan Pergerakan Manusia

SOALAN ASSIGNMENT 1:

Berikan penjelasan dan perbezaan bentuk badan Ectomorph, Mesomorph dan Endomorph, sila sertakan gambar rajah, contoh dan rujukan.

ECTOMORPH

Bentuk Badan


Bagi mereka yang berada dalam kategori ini biasanya bertubuh kurus, Mempunyai berat badan yang ringan, sendi yang kecil dan otot yang kurang berlemak. Selalunya bagi yang berbentuk badan ectomorph mempunyai anggota badan seperti tangan dan kaki yang kurus serta mempunyai otot yang berserabut. Bahagian Bahu juga mempunyai kelebaran yang agak kecil.

Sifat Tipikal

1.    Rangka badan dan struktur tulang yang kecil.

2.    Bahagian dada yang rata.

3.    Bahu yang kecil.

4.    Bertubuh kurus.

5.    Otot yang kecil

6.    Sukar untuk menambah berat badan.

7.    Mempunyai kadar metabolisme yang tinggi.Bentuk Senaman

Untuk senaman pula perlu menumpukan pada bahagian otot besar dengan menjalani latihan kecergasan yang agak berat. Anda perlu melakukan bnayak pergerakan dan makan yang banyak kalori. Kebanyakan jurulatih kecergasan menyarankan untuk menggabungkan antara dua atau tiga latihan kecergasan bagi satu-satu bahagian badan dengan 3 hingga 4 set setiapnya dan pengulangan antara 6 hingga 10 kali paling maksimum.           

Latihan kecergasan yang berat amat digalakan untuk semua bahagian otot secara kerap dan intensif. Latihan dari jenis kardio juga antara yang disrankan untuk mengekalakan tahap kecergasan tetapi dalam kadar yang sedikit. Terlalu banyak latihan kardio hanya akan mempertingkatkan kadar metabolisme.

Corak Pemakanan

Ectomorph juga sukar untuk menambahkan berat badan. Mempunyai kadar metabolisme yang tinggi di mana kandungan kalori dan lemak mampu terbakar dengan kadar yang pantas. Untuk menaikan kadar badan, ectomorph memerlukan kalori dengan jumlah yang besar. Pengambilan suplemen juga digalakan dan diet yang baik untuk ectomorph ialah kandungan yang tinggi dalam karbohidrat, protein dan lemak.MESOMORPH

Bentuk Badan

Individu yang berada dalam kategori ini memiliki struktur tulang yang besar, otot yang besar dan selalunya mempunyai bentuk fizikal seperti atlet.  Mesomorph adalah kategori bentuk badan yang terbaik untuk ahli bina badan . Mudah untuk menambah berat badan dan juga senang untuk menurunkan berat badan. Secara semula jadinya, agak kuat untuk mendapatkan otot yang lebih mantap.

            Mesomorph mempunyai sepenuh tenaga dan berkemapuan melakukan banyak aktiviti fizikal. Selalunya bentuk badan sebegini menyimpan lemak di semua bahagian badan dan boleh mendapat berat badan yang berlebihan jika menyimpan kandungan lemak dan  kalori yang sangat tinggi. Mesomorph yang memiliki berat badan yang berlebihan mempunyai risiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular.
Oleh itu Mesomorph perlu mengekalkan diet yang sihat dan bentuk latihan  senaman yang bersesuaian.

Sifat tipikal

1.    Brntuk tubuh atlet

2.    Mempunyai otot-otot yang mantap.

3.    Badan berbentuk segi empat.

4.    Kuat.

5.    Mudah membentuk otot.

6.    Mudah meningkatkan kadar lemak berbanding ectomorph.

7.    Memiliki bahagian punggung yang agak kecil tetapi bahagian bahu yang agak lebar.

8.    Memiliki tahap badan di tahap sederhana atau besar.

Bentuk Senaman

            Disebabkan mesomorph memiliki tenaga otot yang mantap, latihan kecergasan yang berat dan sederhana amat digalakan. Untuk setiap kumpulan otot utama untuk melakukan antara tiga hingga empat latihan. Anda boleh menukar jenis dan cara latihan kecergasan itu mengikut keadaan dan kemempuan. Namaun jangan sesekali melakukan latihan kecergasan di luar kemampuan ini untuk mengelakkan dari sebarang kecederaan. Berikan tumpuan sepenuhnya dan dapatkan rehat yang secukupnya.

            Kebanyakan jurulatih kecergasaan menyerankan tiga jenis latihan dan menggabungkan untuk semua bahagian badan, 3 hingga 4 set set setiap bahagian dengan 12 hingga 15 pengulangan secara maksimum bagi mendapkan kesan yang berpanjangan. Amalkan latihan kecergasan di bawah tempoh masa satu jam dan anda juga boleh melakukan teknik yang lebih laju seperti Drop sets,Forced Sets, Strip Sets atau Super Sets.

Corak Pemakanan

Nutrisi dan tabiat pemakanan membuatkan anda kurang mengambil pemakanan yang sepatutnya. Untuk pengetahuan anda bentuk badan jenis ini memerlukan anda mangambil makanan dari pelbagai jenis.ENDOMORPH

Bentuk Badan

Jenis badan endomorph agak gempal dengan otot yang lembik yang mana bentuk badan ini mudah mengumpul lemak di dalam badan. Kaedah pencernaannya  bagi endomorph adalah agak perlahan. Selalunya mereka yang endomorph ini bertubuh pendek dan memiliki lengan serta kaki yang tebal. Mereka yang mempunyai bentuk badan ini memiliki otot yang agak kuat teruta sekali otot kaki. Mereka mudah melakukan senaman kaki seperti  Squat.


            Jenis badan ini juga tetap senang meningkatkan berat badan kerana mempunyai banyak lemak berbanding otot. Untuk mengekalkan tahap lemak secara minimum, anda perlu kerap melakukan latihan kardio dan pengambilan suptemen tidak digalakan sama sekali.

Sifat Tipikal

1.    Memiliki isi yang agak lembut dengan bentuk badan yang agak bulat.

2.    Membina otot dan lemak dengan sangat cepat serta mudah.

3.    Secara umumnya bertubuh pendek dan gempal.

4.    Sangat susah untuk menurunkan berat badan.

5.    Kadar metabolisma yang agak perlahan.

Bentuk Senaman

            Selalunya jurulatih kecergasan akan menyarankan anda melakukan 2 set untuk setiap satu jenis latihan kecergasan bersama pengulangan antara 10 hingga 12 kali untuk mendapakan keputusan yang terbaik. Pastikan pilihan kecergasan itu berupaya menambahkan kadar metabolisma anda. Latiah berbentuk kardio atau aerobik amat disarankan kerana membantu membakar kalori dan lemak dengan sistematik.

Corak Pemakanan

            Bagai pemakanan endomorph anda perlu mengurangkan makan yang tidak bersesuaian dengan nutrisi yang tidak diperlukan. Corak pemakanan perlu diseimbangkan dengan latihan kecergasan yang dilakukan, jika tidak ia akan menbantukan usaha anda untuk menurunkan berat badan. Selain itu juga banykan minum air dan mangambil permakanan yang kaya dengan serat. Kedua-duanya membantu menyingkirkan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh badan anda.

            Mengambil makan yang mempunyai kadar lemak yang rendah iaitu antara 20% dari jumlah makanan yang diambil. Makan lebih banyak protein dan minyak yang berkhisat seperti minyak  zaitun, minyak walnut dan minyak almond. Pada masa yang sama juga jangan abaikan makanan yang mengandungi karbohidrat tetapi kurangkan pengambilannya dan makanlah makan yang lambat menyerap karbohidrat. Selain itu juga hendaklah makan dengan kuantiti yang kecil tetapi kerap bagi mengekalkan kadar tenaga anda sepanjang hari.