30 Mei 2012

SISTEM SARAF PUSAT


NAMA :HARUNIZAL BIN ABD HALIM

NO MATRIK :CT10210234

NAMA KURSUS : FUNGSI MUSKULOSKELETAL DAN PERGERAKAN MANUSIA

Jelaskan istilah berikut: a) Sistem saraf pusat (Central Nervous System - CNS). b) Sistem saraf periferi (Peripheral Nervous System - PNS) c) System saraf autonomik (Autonomic Nervous System - ANS)

SISTEM SARAF PUSAT

Sistem saraf pusat terdiri daripada otak dan saraf tunjang yang terletak pada kaviti dorsal badan. Sistem saraf ini berperanan sebagai pusat intergrasi dan kawalan sistem saraf.

Otak


Otak berfungsi sebagai tempat untuk mentafsir maklumat. Ia terbahagi kepada Serebrum, Serebelum dan Medula Oblangata.

Serebrum berfungsi sebagai :

a. Tempat kawalan saraf / impuls dan tafsir impuls.

b. Pusat intelek, ingatan dan kewarasan.

c. Pusat kawalan pergerakan.

d. Pusat kawalan deria (sentuhan, penglihatan, bau, pendengaran).

e. Mengawal tindakan terkawal.

Serebelum berfungsi sebagai :

a. Menyelaras pergerakan badan.

b. Mengawal keseimbangan badan.

Medula Oblangata adalah penyambung saraf tunjang ke otak. Ia berfungsi sebagai :

a. Mengawal tindakan luar kawalan.

b. Kadar denyutan jantung.

c. Kadar respirasi (pernafasan).

d. Kadar peristalsis (pergerakan salur esofagus).

e. Pengembangan dan pengecutan salur darah.

f. Bersih, batuk, muntah.

Terdapat dua bahagian otak yang turut sama memainkan peranan yang penting sistem saraf pusat iaitu Talamus dan Hipotalamus. Talamus berfungsi sebagai :

a. Pusat integrasi maklumat.

b. Terlibat dalam persepsi kesakitan dan keseronokan.

c. Menerima maklumat daripada serebrum dan bahagian otak lain yang mengawal emosi.

Manakala Hipotalamus pula berfungsi untuk :

a. Mengawal suhu badan.

b. Keseimbangan air dalam badan.

c. Tekanan darah dan emosi.

d. Penguraian karbohidrat dan lemak (lipid).

Saraf Tunjang


Saraf tunjang berfungsi untuk menghubungkan otak ke seluruh badan dan bertindak sebagai pusat tindakan pantulan. Bermula dari Medula Oblongata hingga ke hujung ruangan tulang belakang. Saraf tunjang bukan sebahagian tulang vertebrata. Bahagian dalam saraf tunjang terdiri daripada jirim kelabu (badan sel). Bahagian luar saraf tunjang terdiri daripada jirim putih (gentian saraf). Di sepanjang saraf tunjang terdapat 31 pasang saraf spina. Saraf spina terbahagi kepada dua:

a. Akar dorsal

b. Akar ventral

Arka refleks

Peristalsis

SISTEM SARAF PERIFERI


Sistem ini terdiri daripada saraf-saraf unjuran dari otak dan saraf tunjang. Saraf –saraf sensori(aferen) membawa impuls dari reseptor sensori pelbagai bahagian tubuh ke sistem saraf pusat. Saraf moto(eferen membawa impuls dari sistem saraf pusat ke organ-organ, otot-otot dan kelenjar untuk menghasilkan perlakuan.

Sistem saraf periferi boleh diklasifikasikan kepada sistem saraf somatik dan sistem saraf autonomik.Sistem saraf somatik membolehkan kawalan kepada otot-otot rangka. Sistem saraf autonomik mengawal atur aktiviti otot-otot kardiak dan licin serta kelanjar yang di luar kawalan.

SISTEM SARAF AUTONOMIK

Saraf Autonomik merupakan sistem saraf yang mengawal tindakan luar kawalan manusia seperti peristalsis (pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan) dan rembesan kelenjar (Bahan kimia yang dihasilkan oleh kelenjar organ pencernaan bagi melakukan fungsi tertentu). Ia bersambung dengan sistem saraf pusat (CNS) kepada beberapa organ seperti jantung dan aster.

Ia terdiri dari 3 jenis saraf, iaitu:

a. 31 pasang sarafspinal

b. 12 pasang saraf kranial

c. Bahagian autonomi sistem saraf simpatetik dan para simpatetik

Kebanyakan saraf ANS terdiri dari fiber saraf sensor yang membawa impuls dari organ ke otak. Fiber saraf motor menghantar impuls dari otak ke organ melalui spinal cord seperti otot skeletal, otot licin dan kelenjar. Fiber saraf berkumpul menjadi satu berkas (bundles). Setiap berkas mempunyai beberapa lapisan tisu perantara iaitu:

a. Lapisan Endoneurium

 Lapisan halus

 Lembut meliputi setiap saraf dari luar bersambung ke perineurium dengan septa.

b. Lapisan Perineurium

 Tisu licin yang mengelilingi bekas fiber.

c. Lapisan Epineurium

 Mengandungi dan mengikat beberapa bekas fiber saraf, kebanyakannya saraf-saraf utama.

Saraf Spinal

Terdiri dari 31 pasang. Semua saraf berasal dari korda spinal yang terletak di dalam kanal vertebra. Saraf ini keluar dari carnal vertebra melalui pembukaan di kiri dan kanan kanal vertebra yang dinamakan foramen intervertebra. Bahagian penamatnya di paras vertebra lumbar pertama dan

berlanjutan ke bawah di dalam carnal vertebra di ruang subarachnoid. Saraf ini meninggalkan carnal vertebra di paras lumbar, sacral dan coccygeal yang sesuai bergantung kepada destinasi masing-masing. Setiap saraf bermula dari kiri dan kanan

d. saraf spinal keluar melalui foramen intervertebra.

e. setiap saraf terbentuk dari gabungan saraf motor dan sensor (mixed nerves).

f. setiap saraf spinal mempunyai hubungan dengan bahagian simpatetik pada sistem saraf autonomik.

Saraf Karanial

Terdapat 12 pasang saraf kranial keluar dari nuklei di otak.

Membekalkan bahagian:

a) kepala

b) leher

c) sebahagian besar organ internal(viseral)

Terdiri daripada:

a. Saraf sensori

b. Saraf motor

c. Saraf campuran (mixed)

Saraf diberi nama dan nombor mengikut lokasi dan fungsinya. NO NAMA SARAF JENIS SARAF FUNGSI
i Olfactory Sensori Deria pembauan.
ii Optik Sensori Deria penglihatan .
iii Oculomotor Motor Menggerakkan bola mata pada arah berlainan dan perubahan saiz pupil mata.
iv Trochlear Motor Menggerakkan bola mata.
v Trigeminal Campur Membawa deria dari muka.
vi Abducent Motor Mengawal abduksi pada otot rektus lateral.
vii Facial Campur Saraf motor- membekal otot ekspresi muka.
Saraf sensori- impuls dan tunas rasa.
viii Vestibulocochlear Sensori Menghantar impuls ke serebelum yang mengatur tonus otot-otot di seluruh tubuh untuk memelihara keseimbangan tubuh.
ix Glossopharygeal Campur Fiber motor-merangsang otot-otot faring dan sel-sel rembes di kelenjar-kelenjar paratiroid.
Saraf sensori- mengalirkan impuls ke korteks serebrum di posterior lidah, tonsil, faring dan dari tunas rasa (taste bud) di lidah faring.
Muscle Spindle dan Golgi Tendon Organ (GTO)


Terangkan apa itu “Muscle Spindle” dan “Golgi Tendon Organ (GTO)”?Pengenalan

Sistem otot adalah sistem tubuh yang memiliki fungsi seperti untuk alat gerak, menyimpan glikogen dan menentukan postur tubuh. Terdiri atas otot polos, otot jantung dan otot rangka. Otot merupakan alat gerak aktif yang mampu menggerakkan tulang, kulit dan rambut setelah mendapat rangsangan. Otot memiliki tiga kemampuan khusus yaitu :

1.    Kontraktibilitas : kemampuan untuk berkontraksi / memendek

2.    Ekstensibilitas : kemampuan untuk melakukan gerakan kebalikan dari gerakan yang ditimbulkan saat kontraksi

3.    Elastisitas : kemampuan otot untuk kembali pada ukuran semula setelah berkontraksi. Saat kembali pada ukuran semula otot disebut dalam keadaan relaksasi.Otot juga berfungsi untuk menghasilkan pergerakan yang mana semua jenis pergerakan lokomotor dan manipulasi adalah menerusi tindakan penguncupan otot skeletal secara agonis-antagonis. Otot juga berfungsi mengawal postur bagi membolehkan pengekelan bentuk tubuh dan pergerakan yang stabil; dicapai tindakan penguncupan otot skeletal secara sinergis.Selain itu juga otot bertindak untuk mengstabilkan sendi semasa berlakunya tarikan otot ke atas tulang bagi tujuan penjanaan daya. Otot juga berfungsi sebagai menjana haba yang mana pengucupan otot menghasilkan haba yang berfungsi mengawal suhu badan. Haba terhasil daripada pemacahan ATP ke bentuk tenaga.Otot SpindleMuscle spindle terletak di dalam otot. Muscle spindle merupakan suatu receptor yang menerima rangsang dari regangan otot. Regangan yang cepat akan menghasilkan impuls yang kuat pada muscle spindle. Rangsangan yang kuat akan menyebabkan refleks muscle spindle yaitu mengirim impuls ke spinal cord menuju jaringan otot dengan cepat, menyebabkan kontraksi otot yang cepat dan kuat. Muscle spindle sangat berperan dalam proses pergerakan atau pengaturan motorik.
Peran muscle spindle dalam pengaturan motorik adalah :


1. Mendeteksi perubahan panjang serabut otot.
2. Mendeteksi kecepatan perubahan panjang otot.


Sebetulnya muscle spindle bekerja sebagai suatu pembanding dari panjang kedua jenis serabut otot intrafusal dan ekstrafusal. Bila panjang serabut ekstrafusal jauh lebih besar daripada panjang serabut intrafusal, maka spindle menjadi terangsang untuk berkontraksi. Sebaliknya, bila panjang serabut ekstrafusal lebih pendek daripada serabut intrafusal, maka spindle menjadi terinhibisi (keadaan yang menyebabkan refleks seketika untuk menghambat terjadinya kontraksi otot). Jadi spindle tersebut dapat dirangsang atau dihambat.
Meregangkan suatu kelompok otot hendaknya jangan dilakukan secara tiba-tiba.
sebab apabila peregangan otot dilakukan secara tiba-tiba akan merangsang muscle spindle dan ini menyebabkan refleks regang. Refleks muscle spindle sering disebut refleks regang atau refleks myotatik. Hal ini disebabkan karena peregangan otot tersebut merangsang muscle spindle sehingga menyebabkan kontraksi otot yang bersangkutan.

Muscle spindle salah satu dari propioceptor yang berperan aktif dalam gerak Stretch Reflex. Stretch reflex adalah respon yang tidak disadari berupa kontarksi melalui stimulus dari luar yang menyebabkan otot terulur. Intinya ketika spindle itu terulur, maka akan mengirim sinyal ke spinal cord, yang mana sinyal tersebut diolah dan dikirim kembali ke otot yang menyebabkan kontraksi. Kuatnya respon muscle spindle tersebut ditentukan oleh rata-rata penguluran. Secara praktek dapat dikatakan bahwa dengan lebih cepat dan kuat suatu gerak yang diterapkan di otot, maka gerakan yang lebih bertenaga saat kontraksi otot .

Golgi Tendon Organs (GTO).


 GTO adalah stretch receptor yang terletak di dalam tendon otot tepat di luar perlekatannya pada serabut otot tersebut. Refleks GTO bias terjadi akibat tegangan otot yang berlebihan. Sinyal-sinyal dari GTO merambat ke medula spinalis yang menyebabkan terjadinya hambatan respon (negative feed-back) terhadap kontraksi otot yang terjadi. Hal ini untuk mencegah terjadinya sobekan otot sebagai akibat tegangan yang berlebihan. Dalam hal ini refleks GTO merupakan pelindung untuk mencegah terjadinya sobekan otot, namun dapat juga bekerja sama  dengan muscle spindle untuk mengontrol seluruh kontraksi otot dalam pergerakan tubuh. Sedangkan peran golgi tendon organs dalam proses pergerakan atau pengaturan motorik adalah mendeteksi ketegangan selama kontraksi otot atau peregangan otot. Namun antara golgi tendon organs dengan muscle spindle ada perbedaan fungsi. Muscle spindle berfungsi untuk mendeteksi perubahan panjang serabut otot, sedangkan golgi tendon organs berfungsi mendeteksi ketegangan otot.


Signal dari golgi tendon organs dihantarkan ke medula spinalis untuk menyebabkan efek refleks pada otot yang bersangkutan. Efek inhibisi dari golgi tendon organs menyebabkan rileksasi seluruh otot secara tiba-tiba. Efek inhibisi terjadi pada waktu kontraksi atau regangan yang kuat pada suatu tendon. Keadaan ini menyebabkan suatu refleks seketika yang menghambat kontraksi otot serta tegangan dengan cepat berkurang. Pengurangan tegangan ini berfungsi sebagai suatu mekanisme protektif untuk mencegah terjadinya robek pada otot atau lepasnya tendo dari perlekatannya ke tulang. Golgi Tendon Organ (GTO) adalah propioceptor lain yang punya pengaruh dalam gerak stretch reflex, GTO terletak di dekat sambungan antara perut otot dan tendon, yang memiliki fungsi sebagai penghambat terjadinya kontraksi otot. GTO melindungi otot dari kontraksi yang berlebihan dan saat GTO terstimulasi maka otot akan rileks. Hal ini memungkinkan latihan vertical jump dapat mengatur ambang rangsang aktifasi GTO untuk memaksimalkan tenaga elastik pendukung didalam otot .

Masing-masing serabut otot dipersarafi sebuah saraf yang disebut motor neuron dan satu titik dimana saraf itu mempersarafi serabut otot yang disebut neuromuscular junction atau motor end plate. Satu motor neuron dapat mempersarafi beberapa serabut otot, motor neuron dan seluruh serabut itu dipersarafi secara bersamaan yang disebut motor unit (Chusid, 1993: 67) ada dua cara yang merupakan dasar untuk meningkatkan tenaga yang dihasilkan, yaitu:1) meningkatkan rata-rata stimulasi dari motor unit

2) meningkatkan jumlah motor unit yang teraktifkanBibiografi
Stephanie Chok (2012)TD20103 Fungsi Muskuloskeletal dan Pergerakan Manusia; Sekolah Pendidikan Dan Pembangunan Sosial UMS

BUKU SUMBER GURU SAINS SUKAN KBSM; Pusat Perkembangan kurikulum , KPM